Klubbhistorik

Brottningen kom till Oskarshamn i början av 1930-talet och den första tävlingen hölls i Boxningsklubbens regi. Ett decennium senare bildades Oskarshamns Brottarklubb – en klubb som genom åren har fostrat en handfull svenska mästare och landslagsmän.

1934 bröt sig brottarna ur boxningsklubben och bildade Brottarklubben Vargen. Klubben lades sedan ned i samband med krigsutbrottet 1939 för att på nyåret 1942 återbildas som Oskarshamns Brottarklubb.

Kriget och dess följder fick konsekvenser för den nybildade klubbens verksamhet och det skulle dröja ända till mitten av 1950-talet innan ett slagkraftigt seniorlag kunde både delta i och vinna såväl Ostkustserien som Smålands-Cupen.

I mitten av 1960-talet påbörjades en satsning på ungdomsbrottningen i klubben – mycket tack vare dåvarande ordföranden Bengt Turesson. Satsningen gav resultat och 1968 blev Håkan Ståhl klubbens första svenska ungdomsmästare då han i tungvikt lyckades ta hem titeln i såväl grekisk-romersk som fristil.

1970-talet inleddes med ett ordförandebyte då Johnny Nilsson valdes in på posten. 1971 blev Håkan Ståhl svensk juniormästare och via juniorlandslaget blev han tillsammans med Åke Svensson också första oskarshamnsbrottare i A-landslaget. Med Svensson i laget lyckades klubbens representationslag 1972 att för första gången stå som fyrstadssegrare. Denna seger följdes sedan upp 1974 och 1976.

1973 hölls den första upplagan av seniortävlingen Döderhults-Cupen – en tävling som under dryga två decennier lockade brottare från stora delar av södra Sverige samt Danmark och Norge. Året därpå segrade Åke Svensson – som varit nominerad aspirant till OS i München 1972 – i tungviktsklassen vid SM i fristil i Trollhättan och klubben gladdes med sin första svenska seniormästare.

Det sena 1970- och tidiga 1980-talet medförde en generationsväxling och underifrån fyllde en stor och framgångsrik ungdoms- och juniorkull på. 1981 arrangerades JSM i fristil i Oskarshamn – ett i alla avseenden lyckat arrangemang som avslutades med att hemmabrottaren Jerry Gustavsson tog titeln i 90-kilosklassen. 1982 blev Ted Dicksson svensk ungdomsmästare i +81 kg i såväl grekisk-romersk som fristil och tre år senare blev han också svensk juniormästare i 100-kilosklassen. Han representerade också Sverige vid ett flertal tillfällen i ungdoms- och juniorlandslagen.

Under 1980-talet vann klubbens representationslag division II 1980, 1985 samt 1986. I slutet av decenniet började dock framgångsvågen att avta. Under 1990-talet segrade seniorlaget två gånger i fyrstads och lyckades för första gången att ta sig upp i grupp C. Klubben genomgick ytterligare en kraftig generationsväxling och i mitten av decenniet tvingade vikande deltagarantal Döderhults-Cupen ner i en slumrande tillvaro.

Det skulle dröja ytterligare en brottargeneration – men vid USM i Arboga 2000 blev Jonas Nyberg i 66-kilosklassen klubbens femte svenska mästare. 2003 tog han också samma titel i den grekisk-romerska stilen. Sedan dess har Nyberg – som numera tävlar för Arboga – brottats med framgång i både ungdoms-, junior- och seniorlandslaget.

Framgångarna under 2000-talet har sedan följts upp av bland annat Cristian Jonsson som 2007 vann USM i fristil i 46-kilosklassen. Under 2009 vann Mikael Nyberg 100-kilosklassen i USM i grekisk-romersk stil och tog även hem en hedrande andraplacering i NM för ungdomar i 85 kilosklassen.  2010 fick även Emil Bertzell kliva överst på SM-pallen i fristil och Cristian Jonsson tog sitt andra SM-guld 2012.

Med dessa förebilder för en omfattande ungdomskull i träning ser Oskarshamns Brottarklubb framtiden an med stor tillförsikt.